Orvosi előkészítés

Fontos tudnivalók

A cirkon váz a végleges szinterezéstől megközelítőleg két évig „öregszik”, ekkorra éri el végleges anyag-szerkezetét. Ez alatt akár 40 %-ot is gyengülhet, ezért kiemelten fontos a jó minőségű alapanyag, és a váz tervezése során a hidak, körhidak terhelendő kritikus pontjainak megfelelő statikai tervezése, hogy az anyagvastagság hosszú távon is megfelelő stabilitást biztosítson. Mindehhez képzett szakembergárdát, certifikációkat és megfelelő minőségű alapanyagokat biztosítunk.

Orvosi előkészítés cirkon vázhoz

 1. A fogcsonknak el kell érnie a minimális 3 mm-es magasságot a nyálkahártyától számítva.
 2. A lecsiszolt csonk occlusalis felszíne és az antagonista fog felszínei között 1,5 - 2 mm-es hézag szükséges, mivel a cirkónium koronának laterális híd esetében minimálisan 0,6 - 0,7 mm-es vastagságúnak kell lennie. Alegesztétikusabb végeredmény érdekében a leplezés egységesen 1,2 mm vastagságú.
 3. Front esetében státusztól függően a cirkónium korona vastagsága lehet 0,4 - 0,5 mm vastagságú, a leplezés szintén 1,2 mm.
 4. Az áthidalásoknál az esetek többségében laterálisan kéthiányzó őrlő fogpótlása lehetséges, ritkán három hiány áthidalása is megoldható, ha a pillér fogak csonkjai elérik a legalább 5 mm -es magasságot a gerinctől számítva

Amennyiben a lenyomatból készült gipszminta megfelelő, megkezdődhet a gipszminta preparálása, ami a fogtechnikai munkafolyamat lelke, ettől függ a további metódusok és a produktum pontossága.

Ezután fogtechnikai eljárástól függően elkészítjük a pótlást, majd a mintára feldolgozzuk azt a tökéletes végeredmény érdekében. Amennyiben mi készítjük a porcelán leplezést és vázpróba szükségeltetik, leplezés előtt visszaküldjük a fogorvosnak a munkát a próbához.

A megbeszélt, majd munkalapon feltüntetett határidőre visszaküldjük a kanállal, és a gipszmintával a munkát.

Preparáció

Amennyiben lehetséges, próbáljunk vállasan preparálni, minimum 1,0 mm váll képzése ajánlott, de igyekezzünk meghaladni ezt az értéket, ahol lehet. Ideális a 1.5 - 2 mm szélességű váll.

A vállak szélessége az alábbi 3 réteg miatt szükséges:

 1. A ragasztó telítődése 0,03-0,06 mm vastagságban várható.
  (CAD rendszerben tervezhető, lásd CAD/CAM technológia)
 2. A vázanyag biztonságos falvastagsági határa frontfogaknál
  0,4 mm, őrlőknél pedig 0,5 mm. Az általunk alkalmazott CNC
  technológia 0,1 mm-es falvastagságot is lehetővé tesz,
  azonban sem Cirkon, sem Titán esetében nem célszerű a fenti
  határokat feszegetni. Viszont az érzékeny nyaki területnél igény
  esetén lehetséges bizonyos fokú elvékonyítás (max. 0,2 mm).
 3. Az opáker, dentin, és a fényégetés vastagsága kb. 0,5 mm.

A 3D szkenner letapogatási módszere miatt fontos, hogy minimum 2-3° kónuszosság legyen a csonkokban minden irányból, illetve lehetőleg körkörös legyen a preparálás vonala, így pontosabb lesz a szkenner mérési eredménye, ami jobban illeszkedő vázat eredményez.

Kerüljük a pengeszerű, elvékonyított, hegyes végződésű csonkok kialakítását, ugyanis ilyen esetben a koronák belsejének kialakításakor rendkívül kicsi átmérőjű frézt kell alkalmazni, ami növeli a gyártási időt, költségeket és még a szerszámtörési kockázatot is. Ez nem jó sem orvosnak sem technikusnak. Törekedjünk tehát a legalább 1-2 mm-es ívben lekerekített csonkhegyekre.

Lehetőség szerint 2 fázisú lenyomatot készítsünk, a vállak kontúrvonalai jól láthatók legyenek, ennek érdekében szulkusztágítás javasolt.

Koronák beragasztása

A Cirkon saválló, ezért felülete savazással nem érdesíthető.

Konvencionális rögzítéshez a következő cementek alkalmasak:

 • Cinkfoszfát - (Harward, Richter&Hoffmann)
 • Üvegionomer - (Ketac Cem, 3M ESPE)

* A csonkfelületet a konvencionális beragasztásnál speciális előkészítést nem igényel.

Adhezív rögzítéshez ajánlottak:

 • RelyXR Unicem
 • 3M ESPE
 • Panavia 21
 • Panavia F
Konvencionális vagy adhezív?

Ha jól elosztott rágóterhelés átvitelre törekszünk, akkor érdemes az Adhezív technológiát választani, hiszen a pillér teljes geometriában veszi fel a váz által közvetített nyomást, a Cirkon alapú pótlások esetében azonban nem kötelező ez a megoldás, mivel az anyag önmagában elég erős a rágóterhelés megtartására, azonban érdemes lehet a tökéletességre törekedni, továbbá érdeklődi a gyártótól a javasolt rögzítés technikával kapcsolatban.