Betétek

Inlay, onlay, overlay

Az inlay, (magyarul betét), olyan szilárd tömésfajta, amelyet nem az orvos, hanem a fogtechnikus készít el.

A jól elkészített betétek élettartama többszöröse a hagyományos tömésekhez képest, ez a precíz fogászati megoldás többek között, ezért olyan népszerű a páciensek körében.

Az inlay készítését az alábbi esetekben alkalmazzuk

 • nagyobb kiterjedésű, nagymértékű szuvasodás esetén, ami hagyományos fogtöméssel nem pótolható
 • több fogfelszínt érintő szuvasodásnál, letöredezett fogfelszínek esetén
 • harapási magasság helyreállításakor, ha a fog rágófelszíne nagymértékben sérült
 • régi, nagyméretű fogtömés cseréjénél,
 • amalgámtömések cseréjénél
 • a szomszédos fogakkal való kontaktfelszín helyreállításánál
 • gyökérkezelt fogak felépítésekor,
 • a fog esztétikai helyreállításánál,
 • a fog alaki rendellenességének megoldására,
 • fogpótlásnál: a foghiány melletti fogakban kialakított üregbe kerülnek az inlay horgonyok, ezek tartják a pótolt fogat,
 • bármely kisebb üregbe is készíthető, ha a páciens a hagyományos fogtömés helyett igényli a kedvezőbb tulajdonságai miatt

A betét elkészítésének menete

A fogorvos előkészíti a betét helyét, majd precíziós lenyomatot, antagonista lenyomatot, illetve viaszharapást vesz. A fogtechnikus szekciós mintát készít, majd kontroll mintán ellenőrzi a széli záródást valamint a kontaktpont kialakítását. Ezek alapján a fogtechnikus mester elkészíti a betétet. A betétet kétféleképpen készítheti el fogtechnikus: manuálisan vagy pedig Cad-Cad technológiával. Ezt a betétet az orvos speciális ragasztóval az előkészített üregbe beragasztja.

A betét anyagai különbözőek lehetnek

 • porcelán
 • műanyag
 • préselt kerámia
 • cirkon
 • arany
 • galván, aranyra égetett kerámia

Hagyományos kerámia inlay: A hagyományos kerámiából készült „fogtömés”, betét kiváló esztétikai hatású, de hátránya, hogy ha vékony a széle, akkor nagyon könnyen elpattan, letörik, utólagos széli javítása nehezebb. Emiatt sok - gyakran ép - foganyag feláldozásával jár, hogy megfelelő vastagságú legyen a fogtömés a törés elkerülése érdekében. Keménysége miatt a szemben lévő fogak felszínét nagyobb mértékben koptathatja, túlterhelheti azokat, végső felület kidolgozása, a harapás beállítása pedig nehezebb, kevésbé tökéletes.

Műanyag inlay: Szintén lenyomat alapján készül. A rendelőben készült esztétikus tömésekhez képest az előnyös tulajdonsága, hogy pontosabb a széle, és a csücsök-barázdarendszer esztétikusabban van kialakítva. Speciális ragasztókkal rögzítjük az üregbe az inlay-t. A rendelőben készült esztétikus tömésekről ugyanis tudnunk kell, hogy a tömőanyag az UV lámpa hatására valamelyest zsugorodik, így virtuális rés keletkezhet a fog és a tömés között, amelyen keresztül a baktériumok behatolnak, és szuvasodást okozva, tovább ronthatják a fogat. Műanyag inlay-vel olyan fogat is felépíthetünk, aminek nagyon sok része hiányzik, de esztétikus töméssel már nem állítható helyre. Hátránya: 3-4 év múlva elszíneződhet az ételfestékek miatt.

Préselt kerámia inlay: A préselt kerámia kevésbé törékeny, keményebb a hagyományos kerámiánál, de az ilyen betét készítéséhez is viszonylag nagy vastagság szükséges. Mivel a préselés egyetlen tömbből történik, az ilyen anyagból készült fogtömés nem tudja igazán jól visszaadni a színárnyalatokat a fogon belül, viszont tökéletesen lehet kialakítani a central occlusiót.

Cirkónium-oxid vázra égetett kerámia inlay: Ez a fogtömés a legújabb technológiával készülő inlay fajta. A betét alapja fehér fémoxidból (cirkónium-oxid) készül, ez alkotja a vázat. Az eljárás különleges: a fogtöméshez előkészített üregről vett lenyomat kiöntése után az üreg formáját a fogtechnikus lézeres szkenner segítségével a számítógépen rögzíti, és egy speciális célszoftverrel virtuálisan készíti el a vázat, majd ennek a számítógépes leképezésnek az alapján készítik el egy speciális külföldi laborban a tényleges vázat az inlayhez. A különleges technológia, valamint az alkalmazott anyag miatt egy nagyon pontos és kiváló esztétikájú, de a fentiek miatt költségesebb megoldás.

Arany inlay: Az arany anyagú betét, esztétikailag nem a legmegfelelőbb, de kivalló tulajdonságai miatt még ma is az egyik legtökéletesebb tömésfajta:

 • Szájállósága
 • önthetősége
 • kopási együtthatója
 • baktericid hatása (a baktériumok az arany mellett nem szaporodnak ) miatt.

Az aranynak egyik előnyös tulajdonsága, hogy a fogakra simítható. Már említettük, hogy a tömésekkel ellátott fogaknál is elkezdődhet a szuvasodás a tömés szélei mentén. Mivel az arany inlay széleit rásimítjuk a fog üreg széleire, nincs rés, ezért az egyik leghosszabb élettartamú tömés. Az arany nem színeződik el. Hátránya, hogy sok beteg nem fogadja el az esztétikai hatást, valamint, az arany miatt drágább.

Galván inlay, aranyra égetett kerámia betét: Az egyik legpontosabban illeszkedő betétfajta. Ennek az inlay-nek egy vékony, galvanizált arany réteg képezi az alapját, amely az arany kiváló önthetősége miatt nagyon pontos illeszkedést eredményez, és erre az alapra égetik rá a porcelán réteget. Beragasztás után egy vékony aranyszegély marad a széli részeken, ez esztétikai szempontból kevésbé előnyös, a széli záródás pontosságát viszont az arany puhasága és így kiváló utólagos adaptálhatósága miatt jelentősen növeli, a széli részekre mintegy rásimítható, a ráégetett kerámia pedig jelentősen javítja az esztétikai hatást a tisztán aranyból készülő betétekhez képest.

Standard technika: mikor csupán csak egy dentin masszából készítjük el az inlay-t, majd természetesen megfestjük.